Uppfödning

Parningen
Hanen brukar ge ifrån sig pipljud när han
försöker bestiga honan.
När väl parningen sker "sitter de fast" i
varandra några minuter (~2-10minuter).
Oftast håller honan sig något så när stilla
och inte springer iväg, men det händer ibland
att honan sätter full fart framåt och hanen
får det tufft att hänga på.

Honan har en sädesgöma i sig och kan "spara" semin i upp till två år tills det är lämpligt för
äggbildning.

Parning

 

Äggläggningen
Det tar ca. 2 månader för bildandet av ett ägg.
En Grekisk landsköldpadda lägger ca. 1-6 ägg
per tillfälle och detta kan ske 1-3 gånger per år.

Min erfarenhet är att ~25-40% av äggen är
befruktade och ger ungar.

Ca. 15-20cm djupt underlag nära värmelampan
är en uppskattad äggläggningsplats.

Detta fotot är taget från "min" första honas
äggläggning och då hade jag ganska mycket
sand i buren. Idag har jag ca. 50% jord och
50% sandlådesand i alla mina burar.
Jag brukar även hålla äggläggningsplatsen lite
extra fuktig bla. för att gropens väggar inte
skall rasa samman så lätt när honan gräver,
samt att honan föredrar ett något fuktigt
underlag för äggens bästa.

Vissa honor gräver flera dagar och veckor
innan det är dags att lägga sina ägg. Andra
gräver inte alls innan, utan lägger äggen vid
första grävningen. Därför kontrollerar jag
äggläggningsplatserna ofta via min webbkamera,
samt även förhand.


Äggläggning

 

Vintern 2011 la denna honan både nergrävda
ägg samt två ägg direkt på ytan vid två tillfällen.
Båda äggen som lades på ytan blev det ungar av.
Det gäller dock att plocka upp dessa ägg direkt
så att honan eller någon annan sköldadda
trampar sönder dem.

Äggläggning

 

Äggkläckningen
Jag använder en Lucky Reptile Herp Nursery
inkubator/äggkläckningsmaskin.

Temperatur ~30,5-31,5C
Luftfuktighet ~75-82%
Mörklagd miljö

Underlag:
Steg 1. Vermiculite
Steg 2. Vid kläckningen flyttas ägget över i en
egen plastlåda med fuktigt hushållspapper

 

Lucky Reptile Herp Nursery II Inkubator

Mina ungar har haft en kläckningstid på ungefär
10-24 timmar.

Det gäller att bevaka kläckningen så att inte
ungen/ägget vänder sig fel i plastlådan då
den försöker ta sig ut ur skalet.
När ungen "paddlar" med frambenen vänder
sig ägget lätt fel och den sprattlar då bara
i luften utan motstånd och kan inte komma
vidare.
I naturen fungerar det säkert bättre då ägget
är nergrävt och inte rullar runt så lätt.


Uppfödning_2012

 

Nedan i kläckaren syns en nykläckt unge som
får gå kvar i kläckaren några timmar innan den
flyttas till babyburen.

Uppfödning_2012

 

Titt ut vad söt jag är :-)

Redan nyfiken och beredd på att leva ett långt
och härligt sköldpaddsliv.

 

Uppfödning 2012

 

Tar sin lilla tid att komma ut..
Ibland är skalet ganska tjockt och hårt.
Gäller att ha tålamod och hämta krafter :-)

Uppfödning 2012

 

Jag brukar bada den nykläckta ungen i lite
ljummet vatten direkt efter kläckningen.
Därefter får den vara kvar ett antal timmar i
i plastlådan (med nytt och fräsht underlag).
När den verkar tillräckligt pigg, samt att den
ser "fin ut" under magen där äggsäcken har
suttit, släpper jag in den i min runda babyhage.

Uppfödning 2012

 

Friskt vatten uppskattas oftast väldigt snart
efter kläckningen och ibland även lite sallad.

Uppfödning 2012

 

Använder skopdelen av en medicinsked till vattenskål/badkar.

Uppfödning 2012

 

 

Uppfödning 2012

 

Bad och mat i babyhagen..

Babysäkrat med låga kanter på skålar och slätt
underlag.

 

Uppfödning 2012

 

Lite sallad smakar bra..

Ibland äter en unge bara någon kort tid efter
kläckningen och ibland kan det ta flera dagar
innan den äter.

Uppfödning 2012

 

Vecka två..

Uppfödning 2012

 

Tre syskon födda i juli 2012..
Lite större än en 5-krona.

Uppfödning 2012

 

Ungarna brukar vara ganska runda första
dagarna och skalet som är ganska mjukt kan
vara lite osymetriskt i formen.
Detta rättar ut sig efter en tid (några dagar/ veckor).

 

Uppfödning 2012

 

Ungar födda under 2012..
(Ätandes på Romansallad & lite kalk)

Ungar 2012

 

Ungar födda under 2012..
(Ätandes på maskrosblad & lite kalk)

Ungar 2012

 

Ungar födda under 2012..
(Ätandes på Romansallad & lite kalk)

Ungar 2012

 

  Hem Skötsel Bilder-Djuren Miljö & Burar Uppfödning Till salu Länkar Kontakt
  Copyright 2013 Helen von Holten 040-451165 0708-807730 hvh@home.se Ljunghusen Skåne Sverige